spacer
Español (España, Alfabetización Internacional)Català (Català)English (United States)  
 
 
spacer
 
  spacer
separador
 

Bloc de notes / Últims articles en premsa

   
   
  Cerca   
Article ARA (Octubre 2017 - 2) : "Suspenent l'autonomia, cremant l'estat de dret"

La decisió del govern central d’aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola (CE) amb el contingut presentat en roda de premsa per M. Rajoy està caracteritzada per dos trets bàsics: 1) suposa una suspensió pràctica de l’autonomia política de Catalunya i 2) suposa un aprofundiment definitiu de la voladura de l’estat de dret.

1)     La suspensió pràctica de l’autonomia és clara. Es pretén substituir el Govern i el President de la Generalitat escollit pel Parlament d’acord amb els resultats de les darreres eleccions (setembre 2015), per persones i òrgans nomenats pel govern central vinculats als Ministeris espanyols. L’administració catalana es posa també en mans de persones alienes al país. El Parlament perd la funció de control, la de votació d’investidura del President, així com capacitat legislativa. Queda vinculat al Senat espanyol. També es recentralitza la capacitat de dissoldre el Parlament, una capacitat que l’Estatut reserva en exclusiva al President de la Generalitat, i es convoquen eleccions des d’institucions espanyoles. És una suspensió de l’autonomia en tota regla. Resulta alhora fals i cínic dir que no s’ha suspès l’autonomia.

2)     L’estat de dret a Catalunya ha estat definitivament dinamitat. En qualsevol democràcia liberal totes les decisions dels governs han de poder ser recorregudes davant els tribunals de justícia per tal de que hi hagi garantit el principi de legalitat. Això queda en suspens. No es podrà recórrer al Tribunal Constitucional les mesures decidides pel govern central quan els òrgans que ho podrien fer han estat cessats i substituïts des del mateix govern central. D’altra banda, on queda la possibilitat del Parlament de presentar recursos d’inconstitucionalitat?. Qualsevol lectura de l’article 155 de la CE no permet rellevar el govern de la Generalitat. L’article parla d’ “obligar al compliment forçós de les seves obligacions”, no de la substitucions d’òrgans autonòmics. Es una decisió, de fet, inconstitucional.

Estem davant d’una conculcació flagrant de l’estat de dret que comportarà molta més inestabilitat política i institucional que la que pretesament pretén corregir. Estem anant del “estado de derecho” al “estado de desecho”. La decisió també comportarà mobilitzacions ciutadanes en defensa de les institucions del país, i allunya molt les ja de per sí difícils solucions del tema de fons nacional/territorial plantejat davant del qual el govern central es comporta com una grup d’aficionats autoritaris superats per les circumstàncies, i que afegeix més benzina al foc que ells mateixos han anant creant en els darrers anys. Estem davant d’un cop d’estat antiliberal i antidemocràtic perpetrat des de dins del propi estat.

Comments

There are currently no comments, be the first to post one.

Post Comment

Nom(requerit)

Email (requerit)

Lloc web

CAPTCHA image
Enter the code shown above in the box below

Subscriu-te al bloc

Subscriu-te al bloc de notes  i rep les novetats al teu lector RSS o al teu correu electrònic

Subscriu-te per RSS
Suscriu-te por email

   
spacer   spacer
 
 
  | Copyright 2009 by Ferran Requejo By Magik@ment