Vista la repercussió de l'entrevista que he fet a Catalunya Ràdio aquest matí, crec que calen uns aclariments esquemàtics sobre el que realment he dit:
1) Aquestes declaracions les he fet a nivell personal (com a catedràtic de ciència política); i NO com a membre del CATN. Cal distingir els dos plans. Es tracta, per tant, d'apreciacions personals, mai d'aquest òrgan.
2) Crec que les coses s'estan fent raonablement bé en el procés. El President, el Govern i Parlament, els partits que li donen suport i les organitzacions de la societat civil estan complint el full de ruta d'una manera clara i eficient.
3) El proper pas són les eleccions europees.
4) El següent pas serà l'aprovació de la llei de consultes i la convocatòria de la consulta el 9-N.
5) Si el govern central, com és previsible, presenta recurs contra aquesta llei, serà el TC qui haurà de decidir si la "finestra" dibuixada a la seva darrera sentència (març 2014) és una finestra oberta (establint que la consulta és legal) o tancada (dient que no és legal).
6) Si diu que és legal, la consulta es podrà fer el 9N. Si diu que no és legal, és quan m'he referit a l'informe del CATN (juliol del 2013) sobre la consulta, en el que es desaconsella fer-la si no estan assegurats tots els procediments i garanties legals habituals en aquest tipus de processos (com els vigents a Escòcia o Quebec).
7) En aquest últim cas, és el President, previsiblement d'acord amb altres forces polítiques, qui té la potestat de convocar unes eleccions al Parlament (que els partits tenen la possibilitat de convertir en "plebiscitàries" sobre la independència).
Espero haver aclarit els punts clau de les declaracions. Sobra dir que la via més democràtica, racional i "civilitzada" seria la de fer la consulta el 9-N. Tanmateix, una cosa és el que resulta racional i desitjable i una altra és analitzar el que és més o menys probable que passi.
Cordialment, FR
http://www.catradio.cat/audio/805732/Ferran-RequejoEl-desig-del-president-Mas-es-el-2016-pero-jo-crec-que-no-podra-esperar-tant